Hozzávalók: (kb.2-3 személyre)
- 1 kg krumpli
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 db nagyobb babérlevél
- fél tv paprika, mondjuk egy kisebb
- 2-3 tejföl, ez is ízlés szerint
- 2 ek.liszt
- 3 ek olaj
- 1 kk. pirospaprika
- víz, amennyi ellepi majd a krumplinkat
- só, ízlés szerint (fontos:a krumpli beszívja a sót, tehát,majd később utána kell hogy sózzatok!)
Krumplipucoló kés, ezzel nem fogtok bénázni és gyorsabban is haladtok majd.
- 1 db tál, amibe beleteszitek a megpucolt krumplit. A tálban legyen víz, különben a krumpli elkezd barnulni és hát nem lesz valami szép.
- 1 lábas, amibe belefér az 1 kg krumpli és még keverni is tudod. Tehát minél nagyobb annál jobb!
- Egy kisebb serpenyő vagy lábas, a rántásnak
- Vágódeszka amin össze tudod vágni a hagymát.Hagymát vágni gyakorlat kérdése, nagyon-nagyon sokszor kell ahhoz gyakorolni, hogy flottul menjen. Tehát ne keseredjen el senki, ha elsőnek mondjuk, szétcsúszik a hagyma a kezetekben vagy leveleire hullik .Aprítsatok, ahogy tudtok!!BÁTRAN!!
Vágódeszka |
- Pucold meg a krumplit!
- Vágd kockákra, ne túl kicsikre, mert hamar szétfő. Először vágd félbe hosszában, aztán a felét megint félbe hosszában majd a krumpli méretétől függően 2-3-4 darabra keresztben.Így kapod a kockákat!
- Pucold meg a hagymát vágd apróra!
- Vágd félbe hosszában!
- Az egyik felét tedd a vágódeszkára a másikat egyelőre félre! Szeleteld fel a hagymát nagyon vékony szeletekre úgy, hogy két ujjaddal lefogod a két végét és a két ujjad között elkezded szeletelni hosszában!Ha kész, akkor vágj rá keresztszeleteket, így kapod a kockákat! Csináld ezt meg a hagyma másik felével is!
kép: kesportal.hu |
5. Tedd rá az apróra vágott hagymát és pirítsd üvegesre(erről már beszéltünk, nézd meg az első leckét)!
6. Tedd rá az összekockázott krumplit, sózd!
7. Öntsd fel annyi vízzel, hogy a víz ellepje a krumplit, tedd bele a babérlevelet és a fél tv paprikát (ezt az íze miatt tesszük bele)!
8. Főzzük kis lángon addig amíg a krumpli puha nem lesz, ha közben elfőtte a vizet pótoljuk! mindig annyi legyen rajta, hogy ellepje a krumplikat.
9. Ha a krumpli puha, akkor csináljuk meg a rántást!
10. Húzzuk félre a krumplit a tűzről, helyére tegyük azt a lábast, amiben a rántást csináljuk, tegyünk bele 1 e.k. olajat!
11. az olajba tegyünk 2 e.k. lisztet, pirítsuk, amíg világos barnás nem lesz.húzzuk félre a tűzről, tegyünk bele pirospaprikát.
12. Tegyük vissza a tűzre a krumplit, forraljuk vissza és tegyük bele a rántást!
13. Ha a rántás besűrítette a főzeléket (ez az újabb forrás után kiderül), akkor 2-3 e.k. tejfölt tegyünk egy kis tálba, merjünk a tálba a forró krumplifőzelékből, mondjuk 1 merőkanállal és öntsük bele a rotyogó ételbe.
14. Keverjük el, és zárjuk el a lángot...vagy a villanyt!
15. KÉÉÉÉÉÉSSSZZ!!!!!
kép: bernisolti.blogspot.com |
Ha jól csináltátok, akkor nagyon finom lesz és süthettek hozzá tükörtojást is! Tudtok olyat????? Ok. akkor leírom azt is!:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése