Saját receptek







kép:gasztro.blogspot.com

Krémes csípős répaleves

Magam sem gondoltam volna, hogy a répából- ami nekem egy édeskés növény, tehát alapból keveset teszek belőle, mondjuk egy húslevesbe vagy bármilyen levesbe, amihez répa szükséges-ilyen csudafini eledelt lehet készíteni. Ami ráadásként a finomságán kívül egészséges, könnyen elkészíthető és laktató!
Az alapötletet egy gasztromagazinból vettem, ahol a csodás képek (tudjuk, hogyan fotózzák az ételeket hogy kívánatos legyen!Ez megér egy bejegyzést majd a későbbiekben) miatt vágtam neki a megvalósításnak.
No, meg azért, mert apósom ellátmányt hozott, többek között több kiló répát is.
Próbáljátok ki, nagyon egyszerű és gyors!

Íme, A Recept:

Hozzávalók:

kb.70-80 dkg sárgarépa
15 dkg császárszalonna(bacon is lehet)
1 köteg (kb. 5-6 szál)vastag újhagyma
5 dkg vaj(lehet olíva olaj is, akkor kb.3ek.)
1db vadítóan erős zöldpaprika
1/2 paradicsom
1köteg petrezselyem
1teáskanál pirospaprika
kb. 1.5 liter víz
1 db marhahús leveskocka (én anyukám házilag készített marinált zöldségekből készült ételízesítőjét használtam)

bors
+1 db botmixer

Elkészítés:
1. Megpucolom a répákat majd felszeletelem vagy kockázom teljesen mindegy, mert utána úgy is turmixolok. Felaprítom az újhagymát, a zöldjét is, de azt külön teszem. Felaprítom a zöldpaprikát, a paradicsomot, összevágom a petrezselymet.
2.Megolvasztom a vajat, rádobom a hagymát, a petrezselymet, a zöldpaprikát,paradicsomot.
3.Dinszteljük egy kicsit.Rádobjuk a húsleveskockát, majd mikor az is feloldódott, beletesszük a répákat.Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, ahogy mi szeretjük.
4. Összeforgatjuk, megszórjuk a pirospaprikával.
5. Felöntjük, kb. 1 liter vízzel ez a mennyiség épp hogy ellepi a répánkat.Letakarjuk. Puhára főzzük.
6. Amíg a répa fő, addig kockára vágjuk a császárszalonnát, zsírjára sütjük, kiszedjük, félretesszük.
7. Amikor a répa puha lett levesszük a tűzről pépesítjük a botmixerrel. Sűrű masszát kapunk, vízzel hígítjuk a kívánt sűrűségűre. Én, krémleves lévén sűrűn szeretem, de azért nem áll meg benne a kanál.
8.Visszatesszük a tűzre, kóstoljuk utánfűszerezünk, mert a víztől egy kicsit az ízek is felhígultak, illetve beletesszük a kisütött császárszalonkát.Forraljuk.Kész.
9.Tálaláskor a félretett újhagyma zöldjével megszórjuk.

 Isteni! Kellemesen csípős és nem érzed benne azt a jellegzetes répaízt.Önmagában is kiváló, de én azért gondoltam mindig éhes Férjecskémre, ezért csináltam második félét is.



Pizza házilag


Magyaros pizza
Valahol azt olvastam, hogy az olaszok úgy készítették az első pizza-ételeket hogy mindent összekutyultak, amit az éléskamrában találtak. Azt is olvastam valahol, hogy a pizza éppen ezért a szegények eledele volt, hisz először maradékokból készült. Sőt! Olyannyira, hogy a tészta gyúrására sem fordítottak nagy gondot tán éppen azért, mert talán a tésztának való alapanyag sem igen akadt a háznál.

De hogyan kezdjünk hozzá a pizzának, ha nem akarunk nekiállni gyúrogatni?

A háztartásban mindig gondot okoz a felhalmozódó másnapos-harmadnapos-hetes kenyerek tárolása. Nem is annyira a tárolás a gond, hanem inkább az hogy lelkiismeret furdalást érzek a kenyerek kukában való landoltatása miatt. Régebben mindig morzsát készítettem a szárazkenyérből és gyűjtögettem őket, hogy aztán lereszeljem, de sosem használtam fel nagyobb mennyiséget a prézliből és aztán kénytelen voltam kidobni ezt is. Aztán jött az ötlet,amikor is pizzát akartam készíteni és a leírt pizza recept egy az egyben megegyezett a kenyértészta receptjével, ami ugye már megsütött a pék. Így hát elgondolkodtam, minek is süssem meg a pizzatésztát, ha egyszer már megsütötte valaki, és öröm a háztartásnak is, ha eltűnnek a szikkadt kenyérdarabok.

Hát akkor uccu neki, süssünk pizzát kenyérből!

Hozzávalók
  • 1 kg szikkadt kenyér
  • tej vagy víz
  • 1 tk.oregánó
  • 5 dkg reszelt sajt
  • gáztepsi
  • extraszűz olivaolaj

Vágjuk fel a kenyeret szeletekre és vágjuk le a héjját.fektessük a kenyérszeleteket egymás mellé a kiolajozott tepsibe, amíg teljesen be nem fedjük azt.Tejjel vagy vízzel addig tapicskoljuk a kenyereket, amíg a tepsiben összefüggő felületet nem kapunk. Locsoljuk meg olajjal! a masszát szórjuk meg oregánóval, nyomkodjuk jól bele a tésztába! előmelegített sütőben kb. 220 fokon süssük félkészre, ami azt jelenti, hogy kb.15 percig napoztassuk:) amikor kész van, vegyük ki a sütőből és ha kibírjuk, hogy nem esszük meg rögtön a tésztát (annyira isteni az illata és az állaga), akkor nézzünk szét a konyhában mit használhatunk feltétnek. Amikor összeszedtük a maradékokat, a tésztát kenjük meg az előzőleg már elkészített pizzaszósszal (lsd. lentebb)!Bőven tegyünk rá szószt, mert nagy részét a tészta úgy is be fogja szívni. Pakoljuk rá a feltétet, reszeljünk rá bőven sajtot és be a sütőbe, vissza a napfürdőbe még kb. 15 percig, amíg a sajtunk szét nem olvad és a kolbász, császárszalonna és szalámidarabok el nem kezdenek ínycsiklandóan sercegni!

Pizzaszószos kenyértészta
 A pizzaszósz elkészítése:

  • 2-3 ek. olivaolaj
  • fél fej vöröshagyma de a legjobb ha van egy csokor metélőhagymánk vagy újhagymánk
  • 1 kg friss paradicsom megfosztva a héjától (1 percre a paradicsomokat lobogva forró vízbe mártjuk, innentől könnyedén megválhatunk a héjától)
  • 1tk.bazsalikom
  • 1 kk. barnacukor
  • 1kk.pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint
Babos-császárhúsos pizza

Az olajat forrósítsuk fel, dobjuk rá a hagymát pirítsuk meg! A héjuktól megfosztott paradicsomokat kockázzuk fel, dobjuk a hagymára, sózzuk, borsozzuk paprikázzuk és cukrozzuk, de közben kóstoljuk is! Majd szórjuk meg oregánóval.főzzük addig míg egynemű szószt nem kapunk, ha maradnak benne egész paradicsom darabkák az nem baj!

Tippek a feltéthez:
(amit én használtam)
  • olivabogyó
  • kukorica
  • vörösbab
  • paprikás szalámi
  • császárhús
  • pepperoni
  • zöldpaprika
  • lilahagyma
  • paradicsom szeletek
Sonkás-pepperonis pizza
Nagyon jó vendégváró kaja, a lényeg, hogy ne vásárolgassatok semmit hozzá, ebben a receptben pont az a jó, hogy maradékokból van!


Halas-olivás rövidmakaróni


Paradicsom és olivabogyó fürdőzése   


Hozzávalók

  • 1cs. rövidmakaróni
  • 20 dkg olivabogyó
  • 4 db közepes paradicsom
  • 2 szelet tőkehal filé vagy lazacfilé
  • 5 ek. extraszűz olivaolaj
  • 1 közepes piros húsú kaliforniai paprika
  • 1 csokor petrezselyem


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése