![]() |
kép:gasztro.blogspot.com |
Krémes csípős répaleves
Magam sem gondoltam volna, hogy a répából- ami nekem egy édeskés növény, tehát alapból keveset teszek belőle, mondjuk egy húslevesbe vagy bármilyen levesbe, amihez répa szükséges-ilyen csudafini eledelt lehet készíteni. Ami ráadásként a finomságán kívül egészséges, könnyen elkészíthető és laktató!Az alapötletet egy gasztromagazinból vettem, ahol a csodás képek (tudjuk, hogyan fotózzák az ételeket hogy kívánatos legyen!Ez megér egy bejegyzést majd a későbbiekben) miatt vágtam neki a megvalósításnak.
No, meg azért, mert apósom ellátmányt hozott, többek között több kiló répát is.
Próbáljátok ki, nagyon egyszerű és gyors!
Íme, A Recept:
Hozzávalók:
kb.70-80 dkg sárgarépa
15 dkg császárszalonna(bacon is lehet)
1 köteg (kb. 5-6 szál)vastag újhagyma
5 dkg vaj(lehet olíva olaj is, akkor kb.3ek.)
1db vadítóan erős zöldpaprika
1/2 paradicsom
1köteg petrezselyem
1teáskanál pirospaprika
kb. 1.5 liter víz
1 db marhahús leveskocka (én anyukám házilag készített marinált zöldségekből készült ételízesítőjét használtam)
só
bors
+1 db botmixer
Elkészítés:
1. Megpucolom a répákat majd felszeletelem vagy kockázom teljesen mindegy, mert utána úgy is turmixolok. Felaprítom az újhagymát, a zöldjét is, de azt külön teszem. Felaprítom a zöldpaprikát, a paradicsomot, összevágom a petrezselymet.
2.Megolvasztom a vajat, rádobom a hagymát, a petrezselymet, a zöldpaprikát,paradicsomot.
3.Dinszteljük egy kicsit.Rádobjuk a húsleveskockát, majd mikor az is feloldódott, beletesszük a répákat.Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, ahogy mi szeretjük.
4. Összeforgatjuk, megszórjuk a pirospaprikával.
5. Felöntjük, kb. 1 liter vízzel ez a mennyiség épp hogy ellepi a répánkat.Letakarjuk. Puhára főzzük.
6. Amíg a répa fő, addig kockára vágjuk a császárszalonnát, zsírjára sütjük, kiszedjük, félretesszük.
7. Amikor a répa puha lett levesszük a tűzről pépesítjük a botmixerrel. Sűrű masszát kapunk, vízzel hígítjuk a kívánt sűrűségűre. Én, krémleves lévén sűrűn szeretem, de azért nem áll meg benne a kanál.
8.Visszatesszük a tűzre, kóstoljuk utánfűszerezünk, mert a víztől egy kicsit az ízek is felhígultak, illetve beletesszük a kisütött császárszalonkát.Forraljuk.Kész.
9.Tálaláskor a félretett újhagyma zöldjével megszórjuk.
Isteni! Kellemesen csípős és nem érzed benne azt a jellegzetes répaízt.Önmagában is kiváló, de én azért gondoltam mindig éhes Férjecskémre, ezért csináltam második félét is.
Pizza házilag
Magyaros pizza |
De hogyan kezdjünk hozzá a pizzának, ha nem akarunk nekiállni gyúrogatni?
A háztartásban mindig gondot okoz a felhalmozódó másnapos-harmadnapos-hetes kenyerek tárolása. Nem is annyira a tárolás a gond, hanem inkább az hogy lelkiismeret furdalást érzek a kenyerek kukában való landoltatása miatt. Régebben mindig morzsát készítettem a szárazkenyérből és gyűjtögettem őket, hogy aztán lereszeljem, de sosem használtam fel nagyobb mennyiséget a prézliből és aztán kénytelen voltam kidobni ezt is. Aztán jött az ötlet,amikor is pizzát akartam készíteni és a leírt pizza recept egy az egyben megegyezett a kenyértészta receptjével, ami ugye már megsütött a pék. Így hát elgondolkodtam, minek is süssem meg a pizzatésztát, ha egyszer már megsütötte valaki, és öröm a háztartásnak is, ha eltűnnek a szikkadt kenyérdarabok.
Hát akkor uccu neki, süssünk pizzát kenyérből!
Hozzávalók
- 1 kg szikkadt kenyér
- tej vagy víz
- 1 tk.oregánó
- 5 dkg reszelt sajt
- gáztepsi
- extraszűz olivaolaj
Vágjuk fel a kenyeret szeletekre és vágjuk le a héjját.fektessük a kenyérszeleteket egymás mellé a kiolajozott tepsibe, amíg teljesen be nem fedjük azt.Tejjel vagy vízzel addig tapicskoljuk a kenyereket, amíg a tepsiben összefüggő felületet nem kapunk. Locsoljuk meg olajjal! a masszát szórjuk meg oregánóval, nyomkodjuk jól bele a tésztába! előmelegített sütőben kb. 220 fokon süssük félkészre, ami azt jelenti, hogy kb.15 percig napoztassuk:) amikor kész van, vegyük ki a sütőből és ha kibírjuk, hogy nem esszük meg rögtön a tésztát (annyira isteni az illata és az állaga), akkor nézzünk szét a konyhában mit használhatunk feltétnek. Amikor összeszedtük a maradékokat, a tésztát kenjük meg az előzőleg már elkészített pizzaszósszal (lsd. lentebb)!Bőven tegyünk rá szószt, mert nagy részét a tészta úgy is be fogja szívni. Pakoljuk rá a feltétet, reszeljünk rá bőven sajtot és be a sütőbe, vissza a napfürdőbe még kb. 15 percig, amíg a sajtunk szét nem olvad és a kolbász, császárszalonna és szalámidarabok el nem kezdenek ínycsiklandóan sercegni!
Pizzaszószos kenyértészta |
- 2-3 ek. olivaolaj
- fél fej vöröshagyma de a legjobb ha van egy csokor metélőhagymánk vagy újhagymánk
- 1 kg friss paradicsom megfosztva a héjától (1 percre a paradicsomokat lobogva forró vízbe mártjuk, innentől könnyedén megválhatunk a héjától)
- 1tk.bazsalikom
- 1 kk. barnacukor
- 1kk.pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
Babos-császárhúsos pizza |
Az olajat forrósítsuk fel, dobjuk rá a hagymát pirítsuk meg! A héjuktól megfosztott paradicsomokat kockázzuk fel, dobjuk a hagymára, sózzuk, borsozzuk paprikázzuk és cukrozzuk, de közben kóstoljuk is! Majd szórjuk meg oregánóval.főzzük addig míg egynemű szószt nem kapunk, ha maradnak benne egész paradicsom darabkák az nem baj!
Tippek a feltéthez:
(amit én használtam)
- olivabogyó
- kukorica
- vörösbab
- paprikás szalámi
- császárhús
- pepperoni
- zöldpaprika
- lilahagyma
- paradicsom szeletek
Sonkás-pepperonis pizza |
Halas-olivás rövidmakaróni
Paradicsom és olivabogyó fürdőzése |
Hozzávalók
- 1cs. rövidmakaróni
- 20 dkg olivabogyó
- 4 db közepes paradicsom
- 2 szelet tőkehal filé vagy lazacfilé
- 5 ek. extraszűz olivaolaj
- 1 közepes piros húsú kaliforniai paprika
- 1 csokor petrezselyem
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése